Simona Aebersold és Bakó Áron nyertek elitben.

Kiemelt rangsoroló versennyel kezdődött az országos szezon a hétvégi Szeged kupával. Az első nap világranglista futam volt és a nyári Junior Világbajnokság hivatalos edzőtáborát is a verseny köré szervezték, így a kiemelteknél kötelező váltóval együtt már elég kerek lett a hétvégi program. A juniorok számára további jelentőséget adott a versenynek, hogy a szerdai Tavasz kupa után a vasárnapi normáltávú futam volt a második válogató verseny a VB-re. A Szegedi Vasutas stábja számára pedig a nyári világverseny főpróbája volt a rendezvény.

A rendezők várakozását is felülmúlta az érdeklődés, így a szombati null-időt előrébb kellett hozni a sok nevező miatt, nagy és nemzetközi mezőnyök jöttek össze a junior és a felnőtt elit kategóriákban.

Az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz: szombaton az eső, vasárnap pedig a hideg tette próbára őket.

A terep a tavalyi ONEB-ről ismerős bodoglári homokbuckás, helyenként ligetes, helyenként nagyon futós tipikus alföldi volt.

Az első napi világranglista futamon a nőknél kellemes meglepetést okoztak a MOM-os lányok: Sárközy Zsófia és Gárdonyi Csilla is megverték a hétszeres junior világbajnok svájci Simona Aebersoldot. A férfiaknál Bakó Áron nyerte meg a szoros versenyt.

A szombat délutáni váltó a cseh junioroknak sikerült a legjobban, a hat dobogós helyből ötöt ők szereztek meg, csak a férfiak ezüstérmét engedték át a finneknek.

A második napon Aebersold aztán már fölényes győzelmet húzott be, igaz, előző napi legyőzői a válogató miatt juniorban indultak. Három kivételével az összes átmenetet megnyerte, és ezzel az összetett elsőség is az övé lett több, mint tíz perces előnnyel a két bolgár, Krisztina Ivanova és Liljana Goceva előtt.

A férfiaknál Bakó Áron is magabiztos, öt perc közeli különbséggel nyert, így dupla győzelemmel állhatott a dobogó legfelső fokára, a brit Todd Finlay és a bolgár Ivan Szirakov közé.

Serdülőben Czakó Boglárka és Szuromi Áron, ifiben Mérő Dominika és Egei Balázs, juniorban pedig Szuromi Hanga és a bolgár Sztefan Jordanov nyertek.

Fotó: Máthé István